A- A A+

WiFi hier, WiFi daar, WiFi maar?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het idee kwam eigenlijk doordat ik de twee servertjes (oude hardware) wilde verplaatsen naar een andere locatie binnen het huis. Nadeel, weer 20 meter kabel en de nodige gaten in de muur. Omdat ik een nieuwe externe harddisk nodig had kwam ik tot de ontdekking dat een PC-Card adapter tegenwoordig ook bijna niks meer kost, ??? 5,95 en de oude zooi is wireless.

De PC was helaas wat duurder, want daar moest zo een Cisco (Linksys) kaart in, de goedkoopste, veel duurder dan de PC-Card maar voor mijn gevoel niet zo goed als de 6 euro kaartjes.

Wanneer ik nu kijk zie ik dus geen kabeltje meer lopen en toch werkt alles.

Dope of Speed?

Het nadeel van WiFi is de snelheid, ten opzichte van mijn oude inrichting ga ik dus van 1Gbps switched, naar 54Mbps. Een redelijke teruggang (5% van de speed is weg). Een ander nadeel is door het aantal componenten op WiFi de doorvoer snelheid ook flink omlaag is gegaan. Maar gelukkig, de media werkt nog wel, hoewel ik nog geen video content heb gestreamed.

Een ander nadeel van WiFi is installatie op Windows 2003 server. Alle bijgeleverde software werkt gewoon niet, althans, het wil niet installeren. Gelukkig heeft 2003 ook Wireless Zero Configuration, wat het allemaal weer simpel maakt.

Problemen!

Ondanks dat het er nu allemaal netjes uit ziet zijn er wel een groot aantal problemen. Met name op de servers. Het blijkt dat een gebruiker altijd aangemeld moet zijn wil de WiFi verbinding actief zijn. Jammer maar waar en een oplossing wordt gezocht. Natuurlijk ook een ander probleem, de console is altijd ingelogged..... Gelukkig brengt de screensaver uitkomst.

Wat onverwacht toch goed werkt!

Gelukkig werken wel alle services. Met name:

  • SysLogD,
  • IIS,
  • DNS,
  • DHCP,
  • Kerio en
  • MySql

werken perfect met WiFi. Dat scheelde weer een hoop uitzoekwerk. Alleen het cross-server backups maken gaat soms bij grote changes wel een beetje traag.

En wat nu nog!

Een simpele goedkope WiFi MP3/WAV media speler voor in de woonkamer!