A- A A+

Bits en bytes... Microsoft Windows Vista

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Wat mij wel interesseerde waren de verschillen in performance voor en na de installatie. Uit veiligheidsoverwegingen heb ik maar gekozen uit een schone installatie van de volgende producten:

 • Windows Vista Home Premium x86 (32 bits versie)
 • Windows Vista Home Premium 64 bit (64 bit versie)

Het systeem blijft het zelfde want ik heb maar 1 laptop voor Vista waar ik op werk. En het systeem heeft de volgende specificaties:

Omschrijving Waarde
Systeem Dell Latitude D820
Processor Intel Core Duo T5600 @ 1,83GHz
Geheugen 2GiByte
Harddisk Hitachi HTS541616J9SA00 150GByte
Video NVIDIA Quadro NVS110M 128 MeByte

Overige systeemspecificaties zijn niet echt van belang vond ik.

Snelheid

Ik hoor veel mensen klagen over de performance van Windows Vista ten opzichte van Windows XP. Dus ik was eigenlijk wel een beetje teleurgesteld in Windows Vista want ik kan dat helaas niet beamen. Zeker niet nadat ik ook nog een ander systeem (HP Pavilion dv9800 Entertainment notebook pc serie) heb ge??nstalleerd met Windows Vista Home Premium 32-bit.

Tijdens mijn installaties heb ik wel gebruik gemaakt van de drivers zoals de leveranciers ze beschikbaar stellen en alle bijbehorende patches.

Tijdens mijn testen heb ik twee suites gebruikt + mijn eigen ervaringen. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van 3DMark en Everest. Waarbij ik zelf een verdeling heb gemaakt.

Test Windows XP SP2 Vista 32 Bit SP1 Vista 64 Bit SP1
Everest 100% 100% 105%
3DMark 100% 95% 110%

Zoals te zien is Vista in mijn waarneming toch een beetje beter dan Windows XP. Het gevoel wordt ook door de cijfers bevestigd, alleen de 32-bit versie laat het op 3D testen een beetje afweten. Maar dit komt doordat ik maar één test heb gedaan, misschien had ik wat betere testen moeten doen. Daarnaast reageert Vista gewoon beter, en met Aero is het ook allemaal stukken gelikter.

Onhebbenlijkheden

Toch bleken er aan Vista en vooral de 64-bit versie een aantal eigenaardigheden te zitten. Hierbij stuitte ik op de volgende problemen:

 • Command & Concurer Generals werkt niet uit de box, en op 64 bit onverwachtte crashes. Update hielp wel en het draait nu stabiel.
 • Instabiele Bluetooth onder Vista 64-bit. Mijn muis en toetsenbord verliezen af en toe de verbinding voornamelijk tijdens het in werk treden van de UAC.
 • Nokia Software synchronisatie module werkte niet meer onder Vista. Na een update van Nokia werkt het weer als van ouds.
 • De Kerio Outlook Connector versie 5.2.2 installeert niet. Maar na zelf de MSI gepatched te hebben werkt het allemaal wel.
 • Een ontzettend grote sloot aan driver, os patches en andere patches.
 • Moeilijk om een goed 64-bit virus scanner te vinden (Avast! 4 Home werkt uitstekend overigens).
 • Firefox heeft een 64-bit equivalent (Minefield) maar die is in Beta.
 • Flash werkt niet in de 64-bit browser.
 • Na installatie van bijgewerkte Chipset drivers van Intel moest Vista opeens opnieuw geactiveerd worden (wel een praktisch systeem).
 • Standaard start menu van Vista is wel ff wennen.
 • Adobe Photoshop CS 8 moet als Admin runnen.

Voor de rest werkt alles als een trein en blijf ik bij de 64-bit Vista versie.

Installatie

Installatie is recht toe recht aan. Geen enkele uitdaging. Is toch wat anders dan Umbutu Linux of Suse Linux op deze laptop aan de praat krijgen. Of Windows XP op de HP Pavilion (wat wel mogelijk is).

Gebruik en functies

Overigens ben ik wel tevreden over Windows Vista. Waar ik het voor gebruik voldoet het perfect en ben nog niet tegen beperkingen aangelopen. Met uitzonderingen dat het wel even wennen is. Natuurlijk bestaan er alternatieven om XP om te bouwen naar Vista look, maar dat was helemaal een crime, instabiel en traag systeem.

Conclusie

Vista werkt lekker, reageert snel (zelfs het opstarten is een verademing) en op wat problemen na met vinden van 64-bit software is het perfect.