VirtualisatieVirtualisatie

RDS, XenApp, RES Workspace Manager en Mandatory Profiles

Door gewijzigde inzichten is dit artikel aangepast.

In veel omgevingen wordt gebruik gemaakt van roaming profiles. Het voordeel van roaming profiles is dat instellingen voor gebruikers mee genomen worden van computer naar computer wat grote voordelen bied voor de gebruikers. Profiles (of profielen) zijn de opslag van gebruikers specifieke instellingen en bestaan in diverse vormen:

  • Lokale profielen - Deze zijn machine specifiek en is het standaard type voor iedere Windows computer;
  • Roaming profielen (zwevende profielen)- Deze zijn alleen in een Windows domein beschikbaar (of via simpele trucjes op een niet domein computer) en worden op een centrale locatie opgeslagen, meestal een netwerk share;
  • Mandatory profielen - Dit zijn voor gedefinieerde profielen welke instellingen van een gebruiker bevatten welke na het afmelden van de gebruiker verdwijnen. Bij opnieuw aanmelden begint de gebruiker met een nieuw schoon profiel.

Ieder type profiel heeft zijn voordelen en nadelen.......

Lees meer...

Document maken uit Explorer context menu verwijderen op Windows 2008 (R2), Vista en 7

Wanneer je een managed desktop inricht met tooling zoals RES Workspace manager of met andere tooling wil je soms alles zo dicht mogelijk hebben. Zo wil je soms voorkomen dat mensen bepaalde bestanden kunnen aanmaken vanuit Explorer. Neem bijvoorbeeld een bedrijfsspecifieke applicatie welke alleen voor een beperkte groep mensen beschikbaar is. In dat geval heb je de keuze, iedereen toegang tot de functionaliteit, alleen Administrators, of gewoon niemand.

Zelf ga ik altijd voor de optie, alleen Administrators. En wel om de reden dat je later alsnog alles zonder veel inspanning terug kan draaien....

Lees meer...

Verwijderen van Scherm Resolutie en Personaliseren van het Desktop Context menu

 

In een locked down desktop een XenApp server, of een RDS server is het vervelend wanneer gebruikers functionaliteit hebben welke maar half werkt. We weten allemaal hoe we bepaalde functionaliteit kan uitschakelen door gebruik van GPO's. In veel omgevingen wordt gebruik gemaakt van RES Workspace Manager waar dit automatisch wordt verborgen, maar wat nu als je een traditionele desktop aanbied.
 
shell-context

Wat is het geval. In het context menu van de desktop is het mogelijk om de opties Personaliseren en Scherm resolutie te kiezen. Wanneer deze opties gebruikt worden, wordt de eindgebruiker geconfronteerd met een popup dat deze actie niet is toegestaan.

Wanneer de gebruiker op onderstaande afbeelding wordt getrakteerd dan is een telefoontje naar de servicedesk zo gepleegd.

not-allowed

Hoe lossen we dit op

Lees meer...

Office 2010 Shared folder synchronisatie uit Explorer halen

Er was een tijd dat alles simpel was, je installeerde software, gaf aan wat je wel en niet wilde en het was klaar. Tegenwoordig is software zo complex dat je ongewild zaken mee krijgt welke je eigenlijk niet wil hebben.

Zo ben ik bezig voor een respectabele klant om XenApp 6.5 te bouwen in combinatie met RES Workspace Manager 2010 SR4 (ja, SR4 komt er aan in november 2013) in combinatie met de Windows Desktop in plaats van de RES Desktop. En inderdaad er zijn vele uitdagingen, want we willen de gebruikers tenslotte beschermen tegen wat wij ICT'ers mogelijk over het hoofd hebben gezien.

Nu wordt er Office 2010 geïntroduceerd met een mooie transform bestand welke alles voor ons zou moeten afhandelen, maar helaas niet is minder waar. We kunnen niet alles regelen. Zo worden onze gebruikers helaas straks geconfronteerd met "Shared Folder Synchronisatie" van Microsoft Office 2010. Bummer.

Gelukkig kunnen we op voorhand daar wat aan doen. Want waarom iets aanbieden wat straks toch niet gaat werken, zolang we nog geen SharePoint integratie aanbieden……

Lees meer...

Citrix, virtualiseren of niet

Regelmatig word ik bestookt met de vraag of je Citrix XenApp nu bare-metal of Virtueel moet implementeren. Een hele valide vraag in een tijd waar groen een deel uit maakt van het datacenter concept.

Persoonlijk gevoel

Virtualisatie heeft voor- en nadelen en persoonlijk ga ik liever voor een hardware gebaseerde Citrix omgeving. Echter wel wel bepaald door een aantal zaken waaronder:

  • Voldoende fysieke hosts. Niks ergers dat bij een hard- of software storing gelijk 50% van je gebruikers niet meer kan werken;
  • Gebrek aan shared storage;
  • De financiën om in snelle local storage te investeren;
  • Wel- of geen noodzaak tot site recovery op basis van VMware SRM of Hyper-V replicatie.

In theorie en afhankelijk van het applicatie profiel kan je met XenApp 6 en Roll-up Pack 2 op een Dual Socket 8 core (4 core's per socket) + hyperthreading en 32GB geheugen zonder problemen 80-120 users per host kwijt kunnen. In een omgeving met 4 hosts maximaal 480 users (afhankelijk van applicatie profiel). Wanneer 1 host door welke reden dan ook niet beschikbaar is, dan is er voldoende ruimte om op 3 hosts verder te draaien. Maar wel met 25%  minder performance.

Lees meer...

MSI Installer opens every time Microsoft Visio is started

Ooit wel een Visio in een Terminal Server omgeving geïnstalleerd. Onder RES Workspace Manager gebeuren er dan rare zaken. Op één of andere duistere wijze wordt de gebruiker iedere keer geconfronteerd met de MSI installer van Office…

Lees meer...

ESX Host uit Cluster gevallen (ESX 4+)

Je ziet het zo nu en dan voorkomen, een ESX host welke niet meer met Virtual Center wil verbinden. Op de VMware support site staat er een leuk artikel over, maar hier een ordinaire kopie…

Lees meer...

VMware ESX 3 Cluster kapot

Tijdens één van mijn opdrachten hadden we een vreemd probleem. VMware kwam met de volgende melding:

VMware: Error Message: "The request refers to an object that no longer exists or has never existed"

Na veel speurwerk kwamen we er achter, de Virtual Center database bevatte objecten welke niet netjes waren opgeschoond. Gelukkig was het maar een 8 host cluster met een eenvoudige indeling en weinig templates. Dus was de oplossing wel vervelend maar niet echt veel werk...

Lees meer...

RES Workspace Manager overdenkingen

Inleiding

Zo nu en dan wordt mij wel eens gevraagd over wat nu RES workspace Manager is. Veelal vertel ik het zelfde verhaal en misschien kan ik een ander helpen met dit onderwerp.

Het doel van dit artikel is om als advies rapport te dienen of als bijlage te dienen van een groter geheel. Dit artikel is geschreven zonder dat ik enige relatie heb met de fabrikant RES Software anders dan dat ik een tevreden techneut ben welke graag werkt met RES workspace Manager (RES Powerfuse) en er veel ervaring mee heb opgebouwd.

Lees meer...

Subcategorieën

Pagina 1 van 2