A- A A+

Application Verifier, installatie op Server 2012 software (Avira Free 2012 voorbeeld)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het voorbeeld programma

Het is altijd aan te bevelen om een virus scanner op een server beschikbaar te hebben. Nu kon men op Windows 2008 R2 zonder problemen Microsoft Security Essentials installeren. Op Windows Server 2012 is dit echten een ander verhaal, daar werkt het niet.

Wanneer je in een kleine test omgeving toch je "Test" servers wil beschermen, zijn er andere oplossingen nodig. De meeste oplossingen zijn niet gratis of vereisen een Anti Virus infrastructuur. Om voor een simpel test systeem bijvoorbeeld Microsoft Forefront Endpoint Security te implementeren in combinatie met SSCM 2012 is te veel van het goede.

Na wat onderzoek blijkt er nog weinig informatie te bestaan over hoe een Consumenten product te installeren op een Server of op een Werkstation voorzien van een Server OS. Vandaar dit artikel.

Zelf ben ik fan van een aantal producten waaronder Avast en Avira, maar ook Trend Micro en Sophos. Van de eerste twee zijn er gratis versies beschikbaar met beperkte functionaliteit maar uitermate geschikt voor een server. Op een server doet men tenslotte niet aan web-browsing of spelen met vage programma's.

Deze instructie beschrijft hoe je Avira in een test omgeving op een test Windows 2012 Server installeert. In een productie omgeving mag dit niet worden toegepast en is ook sterk af te raden.

Wat heb je nodig

Je hebt de volgende componenten nodig:

De installatie

Installatie is op eigen risico. Garantie tot de deur om het zo maar te stellen.

Stap 1, download alle benodigdheden (wanneer dit is nog niet is gedaan)

Download alle boven beschreven onderdelen, wanneer dit nog niet is gedaan. De versie van WinRAR maakt niets uit, eventueel kan een reeds geïnstalleerde versie gebruikt worden.

Stap 2, installeer WinRAR

WinRAR kan op een gewone PC worden geïnstalleerd, op de server is dit niet nodig.

Stap 3, Pak de Avira installer uit

Voordat alles geïnstalleerd wordt dient de Avira installer uitgepakt te worden. Dit moet gedaan worden met WinRAR. In onderstaande afbeelding is Avira uitgepakt in de folder avira_free_antivirus_en.

image

Stap 4, De server voorbereiden

In deze stap moet als “Administrator†ingelogd worden op de server. Na het inloggen dient het volgende geïnstalleerd te worden (volgorde is onbelangrijk):

Stap 5, Installatie Avira

In deze stap wordt Avira geïnstalleerd. Doe dit niet op een productie server en beschouw dit als een voorbeeld voor het gebruik van Microsoft Application Verifier.

 1. Kopieer de uitgepakte Avira Installatie software naar een lokale disk;
 2. Start als eerste Microsoft Application Verifier (amd64)
  image
 3. Waarna het volgende scherm zichtbaar wordt:
  image
 4. Vanuit de File -> Add Application dialoogbox naar Setup.exe:
  image
 5. Klik op [Open]:
  image
 6. Zet nu het vinke bij Basics uit:
  image
 7. Open nu Compatibility en zet een vinkje voor HighVersionLie:
  image
 8. Open nu de Properties van HighversionLie:
  image
 9. Tik nu bij Product type de waarde 1 (waarde 1 = werkstation versie, waarde 3 = server):
  image
 10. Druk op [OK]
 11. Druk op [Save]
 12. Start nu Setup.exe
  image
 13. En vervolg de installatie.

De lessen

Microsoft Application Verifier is een krachtige tool om niet compatibele software toch te installeren. Dit maakt het implementeren van software welke bijvoorbeeld test op OS versie eenvoudiger in omgevingen waar dit gewenst is.